Q 1. Malignant tertiary malaria is caused by Plasmodium:


(a) Vivax

(b) ovale

(c) malariae

(d) falciparum

Answer- d, Falciparum


Q 2. The pathogens responsible for causing elephantiasis are transmitted to a healthy person through


(a) Droplet

(b) Female mosquito vector

(c) Contaminated food and water

(d) Sexual contact

Answer- b, Female mosquito vector


Q 3. Interferons are secreted by:


(a) Liver

(b) Spleen

(c) Virus-infected cells

(d) Lymphocytes

Answer- c, Virus-infected cells


Q 4. A recipient’s body rejects grafts due to the following type of immunity:


(a) Innate immunity

(b) Humoral immunity

(c) Cell-mediated immunity

(d) Either b or c

Answer- c, cell-mediated immunity


Q 5. Which blood cells reproduce HIV and produce progeny viruses?


(a) Eosinophils

(b) THcells

(c) B-lymphocytes

(d) Basophils

Answer- b, THcells


Q 6. Which of the following is used in the production of the recombinant Hepatitis B vaccine?


(a) Yeast

(b) Microsporum

(c) Ecoli

(d) Streptococcus

Answer- a, Yeast


Q 7. Select the incorrect statement regarding acquired immunity.


(a) Acquired immunity is a nonspecific type of defense present at birth.

(b) A primary response occurs when our body first encounters a pathogen.

(c) Subsequent encounters with the same pathogen provoke anamnestic reactions.

(d) Anamnestic reactions are based on memories of the first encounter.

Answer- a, Acquired immunity is a nonspecific type of defense present at birth.


Q 8. What are the protein coat and genetic material present in HIV?


(a) ss RNA

(b) ds RNA

(c) ss DNA

(d) ds DNA

Answer- a, ss RNA


Q 9. Why is Cyclosporine used?


(a) For allergy

(b) As immunosuppressant

(c) Prophylactic for virus

(d) None of the above

Answer- b, Immunosuppressant


Q 10. Foreign cells are lysed by?


(a) IgM

(b) IgA

(c) IgE

(d) IgM & IgG

Answer- d, IgM and IgG


Q 11. Colostrum secreted from the mammary gland contains which type of antibodies?


(a) lgMm

(b) IgD

(c) IgE

(d) IgA

Answer- d, IgA


Q 12. What is the function of antigen?


(a) lowers body temperature

(b) kills harmful bacteria

(c) triggers the immune system

(d) As an antidote to poison, it is used

Answer- c, triggers the immune system


Q 13. In a primary immune response to an antigen, which of the following is a pentameric immunoglobulin?


(a) IgG

(b) IgM

(c) IgA

(d) Ige

Answer- b, IgM


Q 14. If you suspect a major deficiency of antibodies in a person, to which of the following would you look for confirmatory evidence?


(a) Serum globulins

(b) Fibrinogen in plasma

(c) Serum albumin

(d) Haemocytes

Answer- a, Serum globulins


Q 15. What is the largest percentage of immunoglobulins in human milk?


(a) IgM

(b) IgA

(c) Igd

(d) IgE

Answer- a, IgM